Bosrestaurant Joppe bloeit op na brand en maakt in januari doorstart

Na maanden van frustratie en verdriet hebben Ton en Riska van Til en Jeroen en Gerdie Wendt weer iets om zich op te verheugen. Kort na de jaarwisseling wordt er weer volop gekookt en uitgeserveerd in hun Bosrestaurant in Joppe. Ton: ,,Dat we zouden heropenen, stond voor ons als een paal boven water.’’

De vier horeca-ondernemers verloren op 6 november 2018 door een brand hun uitspanning. Bijna een jaar later is de wederopbouw van het pand al flink gevorderd en staat de datum van de doorstart vast: het Bosrestaurant opent in het weekeinde van 11 en 12 januari weer zijn deuren.

Werklui lopen af en aan. Af en toe klinkt in de nog lege restaurantruimte het gedreun van elektronisch gereedschap. Buiten hapt een graafmachine zand. Binnen zitten Ton (bediening), Riska (aankleding/interieur), Jeroen (kok) en Gerdie (administratie), het viertal dat samen het Bosrestaurant runt. Ze zitten er senang bij. Gerdie: ,,Nu het pand steeds mooier wordt, komen de kriebels. In maart was dit nog een bouwval.’’

Nieuwe bovenverdieping

Zeven maanden geleden begon de klus pas echt: er moest een compleet nieuwe bovenverdieping worden geplaatst. Ton: ,,Dat was een tegenvaller. Na de brand leek het erop dat alleen het dak moest worden vervangen. Maar stukje bij beetje bleek dat de bovenverdieping zó erg was aangetast, dat die helemaal moest worden gesloopt. Daardoor konden we een streep zetten door onze planning om afgelopen nazomer te heropenen.’’ Riske: ,,De vloer moest er ook voor een groot deel uit, vanwege stank door roet en zakkend bluswater. Het zat allemaal erg tegen.’’

Het was even slikken, zegt Jeroen. ,,Maar na enkele maanden vol frustratie en verdriet ging bij ons de knop om. Bij de start van de verbouwing hadden we iets om naar uit te kijken.’’ Ton: ,,Want dat we zouden heropenen, stond voor ons als een paal boven water.’’ Toen de werkzaamheden begonnen, waren de vier daar zo veel mogelijk bij aanwezig. Riska: ,,We hielpen waar we konden. Hadden veel ‘klusdagen’.’’

Centrale bar

Het viertal greep de verbouwing aan om het restaurant anders in te richten. ,,Logischer vooral’’, zegt Jeroen. ,,Er komt een centrale bar, waardoor er meer overzicht is voor het personeel. Op de plek waar de bar vroeger zat, in een van de hoeken, komt straks de koelcel.’’

Bovendien komt er een invalidentoilet in het vernieuwde Bosrestaurant. Ton: ,,Daar was geen ruimte voor in de oude situatie.’’ Het tochtportaal wordt verplaatst van binnen naar buiten. Jeroen: ,,En het voorste gedeelte wordt een aperitiefruimte met een haard. We krijgen extra ruimte door de verbouwing. We proberen de oude sfeer wel te behouden. Warm, met een natuurlijke uitstraling. Het heet niet voor niets Bosrestaurant.’’

Even leek het erop dat het Bosrestaurant in december weer open kon. Jeroen: ,,Maar dat wordt te krap. De planning van de aannemer loopt tot 22 december.’’ Gerdie: ,,Het is jammer dat we de feestdagen niet kunnen meepakken, maar we gaan pas open als alles áf is.’’

Paar dagen proefdraaien

De heropening vindt plaats op 11 (familie en genodigden) en 12 januari (open huis). Jeroen: ,,Daarvoor gaan we een paar dagen proefdraaien. Het zal even wennen worden met de nieuwe indeling van het pand. En ik ga werken met nieuwe keukenapparatuur.’’

Het is de bedoeling dat het Bosrestaurant net als in de oude situatie gaat draaien met 25 à 30 man personeel. Gerdie: ,,We hadden zes personen in vaste dienst en die komen allemaal terug. Op 6 november, exact een jaar na de brand, hebben we met alle vaste mensen een soort herinneringsavond. En half januari gaan met ons oude ploegje weer lekker aan de slag.’’

Bron: Stentor – 25 oktober 2019